DOPRAVA ZDARMA při objednání zboží v hodnotě nad 1200 Kč

Kloubní výživa pro psy #3: Aktivní látky

Osteoartróza – nejčastější onemocnění kloubu

Mezi nejčastěji se vyskytující degenerativní onemocnění kloubu u zvířat i u lidí patří osteoartróza. Při tomto onemocnění jsou poškozeny všechny součásti kloubu včetně chrupavky, kosti, měkkých tkání a dalších kloubních struktur. Typickým příznakem této nemoci je bolest. Z počátku jsou klouby ztuhlé a méně pohyblivé. Při osteoartróze dojde u buněk kloubu k narušení rovnováhy mezi skladnými (anabolickými) a rozkladnými (katabolickými) procesy. Při tomto onemocnění bohužel začínají převládat rozkladné procesy, což vede k poškození tkání kloubu.

Co můžeme pro klouby udělat?

Můžeme organismu dodat základní stavební složky důležité pro ochranu a obnovu chrupavky a pro zachování správných vlastností kloubní tekutiny. Právě tyto látky jsou obsaženy v kloubních výživách. Na trhu je velké množství těchto přípravků, které se liší svým složením a množstvím účinných látek.

Chondroprotektiva se už nenosí

Zhruba před 40 lety byl zaveden název chondroprotektiva, tzn. látky ochraňující klouby. U většiny těchto látek se v klinických testech tyto účinky nepodařilo prokázat. Historicky nejstarší preparáty zařazené do skupiny chondroprotektiv byly Rumalon a Arteparon. Díky výskytu alergických reakcí se tyto preparáty dnes již nepoužívají. Protože klinické studie prokazují pouze symptomatické účinky (potlačují projevy bolesti), označení chondroprotektiva se již nepoužívá, a zavedlo se označení SYSADOA (SYmptomatic Slow Acting Drug of OsteoArthrosis – symptomaticky pomalu působící látky při osteoartróze).

SYSADOA vedou

Největší přínos SYSADOA se jeví v jejich schopnosti zasáhnout do regulace metabolismu chondrocytů (hlavní buňky chrupavky - vytváří bílkoviny, ze kterých se chrupavka skládá). Díky zásahu do jejich metabolismu dokáží zastavit rozkladné procesy probíhající v nemocné chrupavce a zvýšit tvorbu složek důležitých k formování chrupavky.

Existuje celá řada klinických studií, které se zabývají mechanismem účinku těchto látek. Názory na jejich působení se rozcházejí. Obecně se má za to, že nástup účinku těchto látek je pozvolný, projeví se až po měsíci užívání. Pozitivní efekt je však patrný ještě několik týdnů od ukončení užívání.

Které látky patří mezi SYSADOA?

Mezi SYSADOA podle České revmatologické společnosti řadíme základní stavební kameny chrupavky – chondroitin sulfát, glukosamin, kyselinu hyaluronovou a látky, které umí ovlivnit cytokiny – např. diacerein.

Kyselina hyaluronová (HA)

Polysacharid, který se v organismu přirozeně vyskytuje. Tvoří jednu z hlavních součástí kloubní tekutiny. Její hlavní funkcí je tlumit nárazy při pohybu a promazávat chrupavku. Více si můžete přečíst v minulém díle našeho seriálu. Kromě mechanických vlastností, působí kyselina hyaluronová protizánětlivě a má přímé analgetické účinky (působí proti bolesti). Kyselina hyaluronová dokáže ochránit chrupavku před degradací, snižuje otok a podporuje tvorbu kosti. U osteoartrózy je v kloubu snížena jak koncentrace, tak molekulární hmotnost HA. Dodáním kyseliny hyaluronové, znovu obnovíme původní vlastnosti kloubní tekutiny a kloub se tolik neopotřebovává a nebolí.

Původně se předpokládalo, že pokud dodáme kyselinu hyaluronovou rovnou do kloubu, přímo dojde k úpravě vlastností kloubní tekutiny. Vědci, ale zjistili, že kyselina hyalurovnová je z kloubu odvedena lymfatickou cirkulací do jater, kde se rozloží. Proto hledali další mechanismy účinku. Předpokládá se, že dodaná HA působí na chondrocyty a stimuluje je k produkci vlastní HA, která přetrvává i po odstranění původně dodané HA.

Aby se kyselina v organismu dostala na správné místo působení, je potřeba správně zvolit její velikost, protože právě podle velikosti molekuly se velmi mění její vlastnosti. Podle délky řetězce můžeme rozdělit HA na malé, střední a velké molekuly. Způsob aplikace kyseliny hyaluronové a následující účinek nicméně velmi záleží na použité molekulové hmotnosti v přípravku.

Nutrihyl® speciálně upravená HA
Problematické je užívání kyseliny hyaluronové ústy. Enzymy ze slin štěpí kyselinu hyaluronovou již tam. Další štěpení pokračuje v žaludku, kde je navíc velmi agresivní kyselé prostředí. Aby tyto podmínky kyselina hylauronová vydržela a organismus ji mohl maximálně využít, je potřeba ji upravit. Nutrihyl® - kyselina hyaluronová upravená právě pro průchod trávicím traktem tak, aby ji organismus mohl co nejvíce využít. 

Chondroitin sulfát (CS)

Látka, která se přirozeně vyskytuje v chrupavce a v mezibuněčném prostoru. Tento polysacharid má silný záporný náboj, který mu umožňuje zadržovat v chrupavce vodu, tím udržuje její pružnost. CS potlačuje rozkladné procesy v kloubu a chrupavce, zvyšuje tvorbu látek potřebných pro stavbu chrupavky a má protizánětlivý efekt. Účinky CS se zvyšují, pokud je podáván společně s glukosaminem.

Glukosamin (GA)

Je monosacharid, který je syntetizován buňkami chrupavky. Zde je využíván jako základní stavební kámen pro výrobu větších a složitějších molekul (například kyseliny hyaluronové). Glukosamin také chrání poškozenou chrupavku před metabolickým poškozením, má mírnou protizánětlivou aktivitu a snižuje otok kloubu (podobně jako chondroitin sulfát). Působí na chondrocyty, kde podporuje tvorbu nových látek a naopak potlačuje některé rozkladné procesy.

ASU – Avocado and Soybean Unsaponifiables – nezmýdelnitelný podíl olejů ze semen avokáda a sóji. Výsledky preklinických studií ukazují, že ASU jsou schopny stimulovat syntézu kolagenu v kloubních tkáňových strukturách.

Diacerein je vyvinutý speciálně pro léčbu osteoartrózy postihující koleno a kyčel u lidí.

V kloubních výživách bývají obsaženy ještě vitamíny, minerální látky a další látky, které již Česká revmatologická společnost mezi SYSADOA neřadí.

MSM – methylsulfonylmethan

Jedna z nejznámějších součástí kloubních výživ. Tato sloučenina se přirozeně vyskytuje v těle a bývá označována jako přírodní zdroj síry pro organismus. Někteří MSM řadí mezi SYSADOA (pomalu působící látky proti osteoartróze), ale její účinky nejsou dostatečně podpořené klinickými studiemi, proto ji revmatologické organizace mezi SYSADOA neřadí – na rozdíl od kyseliny hyaluronové. MSM se přisuzují protizánětlivé účinky, mírně tlumí bolestivost a otoky při osteoartróze.

Želatina

Bílkovina živočišného původu. Vzniká hydrolýzou kolagenu – základní stavební kámen chrupavky, šlach a vazů. Kolagen je sám o sobě nestravitelný. Rozrušením jeho struktury – např. teplem, vzniká stravitelná forma kolagenu – želatina. Pokud působíme ještě agresivněji – dojde k dalšímu štěpení na hydrolyzovaný kolagen. Podle prostorového uspořádání a místa výskytu v těle se kolagen dělí na několik typů. V chrupavce je obsažen kolagen II. typu, v pokožce, šlachách, kostech a zubech potom kolagen I. typu.

Některé kloubní výživy obsahují extrakt z indické rostliny kadidlovníku pilovitého (Boswellia serrata). Extrakt z pryskyřice této rostliny působí proti bolesti a má protizánětlivý účinek, proto ho někteří výrobci přidávají do kloubních preparátů.

Další krok při výběru kloubní výživy máme za sebou. Příště se podíváme, jak mezi sebou porovnat jednotlivé produkty. Není to tak jednoduchá věc, jak by se na první pohled mohlo zdát. Značení výrobců je dost nejednoznačné a každý tak uvádí na obalu jiný údaj. Máme pro vás jednoduchý návod, jak se nenechat při výběru napálit

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz